2017. május 30., kedd

Egyenjogúság
 Csinos hölgyismerősöm panaszkodik. Hangjából csak úgy süt a sértett önérzet, meg a méltatlankodás:
- Elegem van ebből az örökös megkülönböztetésből. A másodrendű szerepből. A kirekesztésből. A szegregációból. Hogy folyton csak kiküldenek a konyhába! Megmondom, tisztelt uram, hogy mire gondolok. Figyeljen, és jegyezze fel. Akár meg is írhatja.
Egy nő csak védheti a migránsokat. Csak megértő lehet velük. Mert ha valami rondát ír róluk, akkor húszan esnek neki, hogy „nő létedre hogy lehetsz ilyen kegyetlen?"
- Ugye, hogy igazam van? – néz a szemem közé.
Szégyenkezve lesütöm a szemem, s hallgatok. Ő folytatja a háborgást.
- Egy férfi csak annyit kap, hogy rasszista. És ezzel le van tudva. De egy nőnek a női mivoltát is megkérdőjelezik. Hol az egyenjogúság, tisztelt uram? Követelem a jogot, hogy lehessek rasszista, utálhassam a migránsokat, s ezért ne vonják kétségbe a nőiességemet. Ha azt írom egy netes fórumon, hogy én elrendelném a határon a tűzparancsot, már feltételezik, hogy nem festem ki a körmöm. Ha kijelentem egy társaságban, hogy a bűnöző beáramlókkal teli hajókat simán el kéne süllyeszteni, úgy néznek rám, mintha ezer éve nem szőrtelenítettem volna, tíz éves divat szerint öltözködnék, és nem tudnám a legfinomabb sütik receptjét.
Kikérem magamnak ezt a bánásmódot! Sőt, követelem a jogot, hogy lehessek rasszista, és közben megoszthassak rózsaszín plüssmackókról készült képeket a facebookon.
A férjemnek bezzeg nem vonják kétségbe, hogy ért a focihoz, vagy, hogy meg tudja szerelni a konnektort. Lenácizzák, azt annyi. Na, bumm! De ettől még a férfiassága csorbítatlan marad!
Megígértem neki, hogy megírom. De továbbra sem szabad hátradőlni!
Mint azt az index cikkében olvashattuk ("Az emancipáció újabb győzelme: nő is vezethet kukásautót), kukásautó vezető már lehet nő, de továbbra sem lehet kukás. 
Csak kukásautó sofőr!
Úgyhogy, ahogy azt a progresszió nagy vezére, Gyurcsány Ferenc fogalmazta meg annak idején: "Gyerünk barátaim, tegyük a dolgunkat!"

(Brocky Károly /1807-1855/ festménye)

3 megjegyzés:

  1. azt nem mondták meg szerencsétlen hüvelyeseknek, hogy a kukásautókon nincs segédvonalas tolatókamera és automata parkolórendszer?

    VálaszTörlés
  2. Az semmi, de a műköröm alá is bemegy a piszok!

    VálaszTörlés