2017. május 14., vasárnap

Plakátkampány

- Na, akkor mi legyen?
Ott ülünk a kocsmában, s törtük a fejünket.  A pártunk kampányához terveztük a plakátokat. A múlt héten alakultunk, mint párt, pontosabban a múlt héten terveztük el, hogy megalakulunk, s valami amerikai nagyon kedves úr azt mondta, hogy mivel ő hisz a fejlődésben, meg az emberi jogokban, ad nekünk az induláshoz egymilliót. 
Vagy százmilliót? 
Nem tudom, számtanból sosem voltam jó.
A párt neve még nem volt világos, valami demokratikus, meg szabadság, meg európai dolgot akartunk, bár Ernő felvetette, hogy legyen benne az is, hogy magyar, de lehurrogtuk.
Kihozták a sört.
- „Négynapos munkahét”? Ehhez mit szóltok?
- Demagóg - legyintettem. - Nem szopják be.
- Miért? - fortyant fel Géza. - És az nem demagóg, hogy „Ti dolgoztok, ők lopnak”, vagy, hogy „Fizessenek a gazdagok”? De tudod mit? Mondok jobbat. Ha már a proli idióták hergelése - akarom mondani a kisember érdekeinek és jogainak képviselete - a cél. „A fizetés legyen több, ne pediglen kevesebb!”
- Ez nem rossz! - kaptam fel a fejem. - Tetszik!
„Akinek túl jó nője van, arra luxusadó!” És ehhez mit szólsz? Az emberek kis részének van jó nője - mivel a randából mindig több van -, s az emberek utálják azt, akinek van. Vagy adóztassuk meg a jó kiállást, a tehetséget, a fiatalságot, meg a boldog házasságot is? A mi házunkban a szomszéd mindig veszekszik a feleségével, és ki nem állhatja a vejét, aki harminc éve harmonikus kapcsolatban él. Tuti csomó szavazat!
A lehetőségeken gondolkodtam, mikor oldalvást pillantva az eddig csendben ülő Ernőre esett pillantásom.
Ernő vakargatta az állát. s hozzá csücsörített. Ezt nem szerettem. Ilyenkor mindig a legvadabb baromságokkal hozakodott elő.
Most sem csalódtam.
„Mindenki a munkája, és tehetsége arányában részesedjen a jövedelmekből.”
- Ugyan már! - Vettem el a sörét. - Megvonom a szót. Egy ilyen mondattal egyetlen egy szavazatot sem kapnánk. Maradjunk csak annál, hogy „Több adót a rohadék ellenségemnek”. Az biztos, tuti tipp!

(Réti István /1872-1945/ festménye)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése