2014. június 3., kedd

Statisztika



Hetekkel a választások után még mindig arról szól a faceebook üzenőfalam, hogy az egyik oldal birkái birkázzák a másik oldal birkáit. Majd gúnyosan bekapcsolódik a harmadik oldal, és lebirkázza a másik kettőt. (Úgy vélem, ettől még a húsvéti nyuszi is királyságért kiált!)
Egy ismerősöm egyenesen odáig ment, hogy statisztikát közölt az ismerősei pártreferenciájával kapcsolatban. Mivel konkrét neveket nem említek, lelkiismeret furdalás nélkül kimásolom ide a listát. „Fidesz 225, Jobbik 147, LMP 21, MSZP 16, DK 10, Együtt 29, EMNT 478, RMDSZ 93, MPP 39 közös ismerős.”
Nézegettem, nézegettem, s bevallom, kedvet kaptam én is a statisztikákhoz. Ha lesz egy kis fölös időm, majd táblázatot vezetek róla, hogy az ismerőseim közül kik azok, akik: 1. Olvasnak szépirodalmat, illetve nem olvasnak. 2. Ha vitatkoznak, érdekli-e őket a másik ember motivációja, vagy pedig csak győzni akarnak minden áron. 3. Törlik-e az ismerőseiket, mert nem arra a pártra szavaztak, amit fétisként imádnak, avagy sem. 4. alkalmaznak-e orrba, szájba laza, modernista kiszólásokat (vaze, lol, vok stb.), miközben a nagybetűs tradícióról és az ultraszakrális hagyományokról tartanak kiselőadást. 5. A „köszönöm” illetve a „kérem” kifejezéseket alkalmazták-e, vagy akár csak kiejtették-e a szájukon az elmúlt egy, öt, vagy tíz év folyamán? 6. Odavannak-e a halászléért, mint én, avagy sem?
Ah...Már előre látom, milyen szép lesz, amikor majd a teljesőrlésű bio-gabonából, autentikus erdélyi malomban megőrölt lisztből gyúrt, autentikus vályog kemencében sütött barna kenyeret fogyasztók birkázzák a Tesco akciós fehérkenyér vásárlókat, a Kosztolányisok hajba kapnak a Tümörkényesekkel, és a Munkácsy Mihályosok leárulózzák a Deák Ébner Lajososokat. Csuda jó lesz!

(Pállik Béla festménye)