2015. március 19., csütörtök

Infláció

Kozeluh Sándor (1840- ?) festménye

Infláció. Infláció van. És ez nem csak azt jelenti, hogy a fizetőeszköz romlik. Ma az értékek, elvek, eszmék, és jelszavak végkiárusítása folyik.
A szavak, kifejezések is veszítenek értékükből
 Ott van, pl. az a kifejezés, hogy „úr”. Szent István alatt, ez az uralkodó titulusa. Csak úgy szimplán. Minden cizella nélkül. Maga a főnév is innen eredeztethető. Úr, Uruszág, Ország. Ma ellenben már a pincér is úr. Sőt, olykor főúr!

Nagyságos úr. Ez az Erdélyi fejedelem címe volt. Nagyságos fejedelem, mondották Rákóczynak. A huszadik században az útburkoló cigány mondta a borbélysegédnek, ha pénzt ment kunyerálni.
A Kegyelmes úr a XIX. században még hercegek, miniszterek megszólítása volt, a Méltóságos úr rangját a múlt század elején pedig már megkapta a gimnáziumi igazgató is. (Horthy minden bizonnyal ennek ellensúlyozása végett ötlötte ki a Főméltóságú úr titulusát, mely sem előtte, sem utána nem létezett a magyar társadalomban).
 

A Tekintetes úr a harmincas években már kijárt mindenkinek, akinek volt érettségije. Vidéken olykor a városi ember, a polgár megszólításává vált.
Itt is tetten érhető a világegyetem örök törvényszerűsége. Minél gyakoribb valami, minél elterjedtebb és minél szélesebb körű a hatósugara, annál értéktelenebb. Mint ma a szavazati jog, a diploma és a művészi önkifejezés.
 

A korcsosulás legdurvább, legkirívóbb példája a Király főnév devalválódása. Valaha az uralkodó megnevezése volt. A világtörténelem legkártékonyabb szakaszában, a hatvanas évek ellenkultúrájának fertőjében, a „nagy generáció” tombolása alatt, zűrös magánéletű, drogos „önmegvalósítóknak” osztogatták. Természetesen pápai áldás nélkül! (lásd: Radics Béla a király!, vagy manapság Jimmy a király) S a hajdan birodalmak sorsát eldöntő, koronás főket megillető szent és szakrális titulus eljutott az infláció végpontig - mint ’46-ban az egymilliárd bilpengő -, s taknyos ifjoncok minőségellenőrző mértékegységévé vált. Ahogy a reklámban is halljuk. „Király a buli, mi?” 
Kíváncsi vagyok, eljutunk-e a császárig...

2 megjegyzés:

  1. Ugyanakkor épelméjű felnőtt heteró férfi nem vitathatja el Deák Bill Gyulától a "blueskirály" jelzőt.

    VálaszTörlés
  2. Mar a zsirkiraly-nal tartunk.

    VálaszTörlés