2016. március 25., péntek

Karrierizmus


 Állok a sorba a hentesnél. Kis kolbász, némi disznósajt hétvégére, meg fél kiló tarja. Mostanában sűrűn állok be a sorba a henteshez. Nemcsak azért, mert lement a hús ára, hanem mert a disznóhús vásárlását valahogy hazafias cselekedetnek érzem. Mióta határainkon áll az idegen kultúrájú csőcselék, több disznóhúst eszem.
„Jó magyar, s jó keresztény, sok disznóhúst eszik!” Ez az új jelmondatom.

No, de nem is erről akartam beszélni, hanem a sorban állókról. Mögöttem két nő vitatkozik. Min vesztek össze, s miért? Rejtély. De hát az emberek mindig megtalálják rá az alkalmat.
Egymást gyalázzák. Fél füllel figyelek csak oda, mert közben legeltetem szemem a vöröslő húsokon, s elképzelem, milyen jól fog majd mutatni a tányéron mustárral, kis szalonnával, sült krumplival. A vegetáriánusokat én nem értem. Továbbmegyek: nem hogy nem értem, ideológiájukat kimondottan veszélyesnek látom. A húsevés ellen harcolni számomra olyan, mint az anyaság, a magántulajdon, vagy a nyelv ellen küzdeni. Egy vegán kicsit olyan a szememben, mint egy genderjogi harcos.

Szóval a két nő veszekszik, s megüti fülemet ez a kifejezés: „karrierista”.  Ezt vágta egyik a másik fejéhez. Elkezdtem fülelni. A karrier kontra család témán ment a hepaj, s amíg hallgatóztam, rá kellett jönnöm, voltaképp mindkettő karrierista, csak más a karrier fogalmáról kialakult képük. Egyik a vállalatnál akar lenni a harmadik vezető, másik az utcában az első háziasszony. Egyik az „Én a férjemmel Tokióban tárgyaltam az ősszel”, másik „Az én gyerekemnek van a legtöbb játéka, és én vasalom legszebben a férjem ingeit!”.
Mindkettő karrierista! Mindkettő vágyott céljaihoz keresi a partnert. Holott egy kapcsolat lényege a másik emberhez főződő lelki kapocs, s ezen keresztül a saját belső utam, fejlődésem. A többi – gyerek, vállalkozás, építkezés – csak hozadék. A legtöbb ember ellenben felcseréli a sorrendet, s a gombhoz keresi a kabátot.

Hogy mi ebből a tanulság? Fogalmam sincs. Együnk sok disznóhúst. Az sosem árt.

16 megjegyzés:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=z2VE8WHS_v4
    Nézd meg, ne válaszolj csak gondolkozz el rajta!!!

    VálaszTörlés
  2. Borítékolom, hogy nem fogja megnézni, és persze így aztán már csak nem is gondolkozhat el rajta... azon töprengek, vajon miért érzi úgy, hogy mindenképpen el kell tiporja a vegákat... mi váltotta ki nála a gyűlöletet? Mit félt vajon tőlük? Szánalmas, méltatlan, kisstílű és gusztustalan, amit művel (lásd fb-oldal), és persze ezen túl nem kicsit jogsértő, szóval...

    VálaszTörlés
  3. "kedves" pozsonyi ádám! Egy jó keresztény nem eszik húst! Lásd biblia első oldal, feltéve ha tudsz olvasni és fel is fogod!

    VálaszTörlés
  4. Nem értem a vegetáriánusokat nem értőket.
    Engedd meg kérlek, hogy elmagyarázzam röviden, miért nem lesz egy "dögevőnek" ebben a témában soha igaza:

    1.) Az összes háborúnak és népirtásnak az emberiség írott történelmében eddig körülbelül 619 millió ember esett áldozatul. 
    Jelenlegi életformánk mellett 5 nap alatt ölünk meg ennyi állatot.
    Én köszönöm, de nem vagyok hajlandó az emberiség legnagyobb holokausztjában részt venni. Remekül alszom, mióta tudom, hogy a vacsorámért egy állatnak sem kellett nyüszítenie egy bérgyilkos* kezei között, majd lassú, fájdalmas halált halnia.

    * Igen, a hentes egy bérgyilkos, mert pénzt fizetsz neki az állatok gyilkolásáért. Épelméjű ember nem tenné és nem is tudná megtenni ezt puszta kézzel. (A húsevés férfias? Igen, persze, nincs is annál férfiasabb, mint levánszorogni a tecsóba az előrecsomagolt, tartósított húskészítményért.)

    2.) Környezetvédelmi szempontból minden esetben egy vegán vagy vegetáriánus életvitele lesz a kedvezőbb. Amíg ti a kicseszett csöpögő csapon pattogtok vagy a bicikli meg a tömegközlekedés mellett lobbiztok, egy vegán egy nap alatt többet tesz a környezetért az étrendjével, mint amit te tettél az elkúrt 47 éved alatt összesen.

    Tény: az üvegházhatáshoz nagyobb mértékben járul hozzá a húsipar, mint a világ összes közlekedési eszköze egybevéve.

    Ez csak a víz: http://www.angelamorelli.com/water/

    3.) A mai világunk népbetegségei gyógyíthatók, illetve megelőzhetők lennének növényi étrenddel.
    https://m.youtube.com/watch?v=B-8ovk81nNM
    https://www.libri.hu/konyv/thomas_m_campbell.kina-tanulmany.html
    Tökéletes vérképpel és rengeteg energiával rendelkezem. Nőként kemény fizikai munkát végzem, hatékonyabban, mint a rántott húst zabáló kollégák.

    4.) Az emberi faj vegetáriánus volt eredetileg. Az ősembernek nem volt nagy szája, vagy a húsevőkre jellemző hegyes tépőfogai. A húsevőknek rövidebb (a testhossz 3-6-szorosa), míg az embernek 11 testhossznyi bele van, ami lehetővé teszi a növényi táplálék hosszabb megemészthetőségét. A húsevők mája képes hatástalanítani az A vitamin többletet, míg nálunk az A vitamin túladagolás egy létező dolog.
    És lehet, hogy a kezdetekben szükség volt húsra a fennmaradáshoz, de napjainkban 70 000 ehető növényt tartanak számon, magas rosttartammal, vitamintartalommal és kedvező antioxidáns hatással.

    Ez lehet az oka, amiért
    5.) a vegetáriánusok tovább élnek, mint a dögevők.

    Fáj, mi?

    Akkor a fönt említett mondatodban mire reflektáltál pontosan?
    a) Szeretsz érző lényeknek fájdalmat okozni, kvázi bevallod, hogy pszichopata vagy.
    b) Szarsz a nagyon nagy bajban lévő Földünkre és nem szeretnél 20 év múlva ezen a bolygón élhető körülmények között lakni. (Miért vagy még itt, ha szabad tudni?)
    c) Nem zavar a rengeteg strokeban, túlsúlyban, cukorbetegségben, rákban szenvedő ember, sem az, hogy a dögevő szeretteid is ezeknek a betegségeknek vannak kitéve- tehát pszichopata vagy.
    d) Sőt, saját magad is szeretnél minél hamarabb kinyúlni-ez esetben egy jó pszichológust ajánlanék.


    Most már értheted mit nem értek azon, amit nem értesz.

    VálaszTörlés
  5. Komolyan létezik olyan ember, aki abban a hitben él, hogy ha elkezdi sértegetni a másik nézeten lévőt, azzal meggyőzi? Attól a másik majd elgondolkodik? Nem ideológiát kéne olvasni, hanem szépirodalmat.
    A hozzászólások amúgy tele vannak zöldséggel, és egyáltalán nem erről szólt az írás.

    VálaszTörlés
  6. pozsonyi ádám ez az írás semmiről sem szólt, szerintem te magad se tudod hogy mit írtál, se füle se farka! meg ahogy olvastam az írásaidat, pont hogy te voltál aki másokat sértegettél, de úgyis törlöd ezeket a kommenteket, mert egy darab stabil érvet nem tudsz felhozni a húsevés mellett se és a vegánság ellen se! Szépirodalmat??? ügyes vagy, élj csak mesevilágban tovább!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha sokat ugráltok vegák, még megérhetitek, hogy birkaszemet fogtok enni desszertnek nyersen, de ha ti nem, akkor az utódaitok !!!

      Törlés
  7. Rengeteg érv van a vegetáriánusság mellett, csak ha a kommenteket nézed találhatsz vallásit, etikait, környezetvédelmit, egészségügyit.

    Mégha nem is erről szólt az iromány, rájöhetsz, hogy érveid nincsenek, csak "zöldségnek" titulálod, amit nem értesz vagy amivel nem tudsz vitatkozni. A problémákkal szembenézni mindig nehezebb, mint arról picsogni, hogy belédgyalogoltak. Az igazság fáj tipikus esete.

    Várom az újabb kommentedet vagy Facebook posztodat, ha megértél a témához.

    VálaszTörlés
  8. Kár időt pocsékolni ilyen emberekre. Lát egy írást, s benne a bűvös szó: "Hús". És pattan.
    Nem baj, hogy egész más volt a közlendő lényege, ő jön, és hozza a világforradalmat.
    Tragikus...
    De ahogy az ember az óceánt se akarja kimerni sapkával, egy vegánnal sem szabad szóba állni. A jehova tanúi egész értelmesek ezekhez képest. Kerüld az ideológust!

    VálaszTörlés
  9. Kedves névtelen vegák.. van egy remek érvem :tejfölös csirkepörkölt nokedlival és uborkasalátával. Van egy további kérdésem is magyarázzátok már el nekem hogy mi okból törekedtek arra hogy zöldségösszetevőkből álló ételeiteket húsízűvé varázsoljátok ?

    VálaszTörlés
  10. Ezek néztek valaha már természetfilmet? Látták, hogy abban mondjuk az impala és az oroszlán mit csinál egymással? Nem mellesleg tényleg nem ez volt a czikk lényege...

    VálaszTörlés
  11. Jaj. A „Mindkettő” kezdetű bekezdés… milyen szép és mennyire igaz! És a kommentelő ezt észre sem veszi, csak a húst rágcsálja? :P

    VálaszTörlés
  12. Vegánnak lenni ugyanolyan mint jehova tanújának lenni. Az írás ugyan nem erről szól, de mégis mindenről csak "az" jut eszükbe. Akár a viccbeli Móriczka. Azaz, tudat alatt még húsevők, nyomokban normálisak és csak irigykednek arra, aki egy vörösre sűlt bőrű grillcsirkében élvezetet talál. Szektások, Kedves Mester! Ócska pszichiátrisi esetek, zsebdiktátorok. Le se bagózza őket! Gondoljon bele: miféle lelki zavar lehet bennük, ha húsboltos írásokon élvezkednek? Rosszabb ez, mint a pedophilia. Én ezt is büntetném.
    Ja, és egynek sincs neve, profilja... mondom: pedophilok... sőt, rosszabbak.

    VálaszTörlés
  13. Idióta vegások, a gyerekeiteket, unokáitokat anyatej helyett petrezselyem és zeller zölddel tápláljátok. Majd ha felcseperedtek akkor el lehet adni a fűnyírót, szépen rendbe teszik a gyepet a legelő kicsik !!!

    VálaszTörlés