2010. július 13., kedd

Darabszám


 (Skutecky Döme (1850-1921): Piac Besztercebányán)

Mint köztudott, én csak a régi hírekben hiszek. A napi - mármint a napi hír - sosem aktuális. Sosem friss. Pont azért, mert napi. Eltelik kis idő – kisebb kalibereknél pár hét, esetleg pár hónap, nagyobbaknál pár röpke évszázad -, s kiderül a viszony az örökkévalósághoz. És lám, máris aktuálissá, frissé válik a régi, az ócska, az elavult hírcsokor.

Bauer Tamás nyilatkozta pár hónapja a HVG-nek: “ideje szakítani a nézettel, mely szerint Trianon igazságtalan volt”. Ezért egy normális országban megjegyzem kerékbetörés jár, mint ahogy Izraelben is hasonló járna az alábbi mondatért: “Ideje szakítani a nézettel, miszerint a holocaust igazságtalan volt”. De a lényeg most nem ez, hanem az okoskodás, amivel uszító, szélsőséges nézeteit próbálja aládúcolni. A hivatkozási alap itt a gond, az alapállás, abban van a zsákutca, a méreg, a totális félresiklás, mégpedig azért, mert ezt az agybajt sok jó szándékú nemzeti közgondolkodó is átveszi.

A történelmi Magyarország területén 1920-ban ennyi és ennyi magyar élt. Erre hivatkoznak mindig. Erre, a darabszámra. Ezzel mentegetik ezt a gyalázatot. No, akkor nézzük. Ön, kedves olvasó, örökölt egy lakás. Négy szoba, konyha és erkély. Abban egyedül él, vagy becses nejével. Egyszer csak becsönget a szomszéd, mondván csőtörés volt náluk, hadd aludjanak önnél egy éjszaka. Ő – mármint a szomszéd - és a négy apró csemete. Ön rendes, és megengedi ezt. Majd reggel a szomszéd – s a négy pereputty - nemhogy nem megy el, hanem kijelenti, a fél lakás mostantól övé, ezennel elveszi, mert, ha megszámoljuk, ő itt a négy gyerekkel most már többen vannak, mint Ön, a tulajdonos. Normális ez?

Jó szüleim könyvtárából maradt rám egy vaskos, porlepte kötet. “A Pesti Hírlap lexikona, a mindennapi élet és az összes ismeretek kézikönyve, 1937”. Idézek egy sort. “Kassa. Város a Hernád folyó mellett, Abaúj-Torna vármegye székhelye, 70 237 lakos. Jelenleg cseh megszállás alatt.”
No, igen. Egy csipetnyi friss hír. Egy deka normalitás. Egy pillanat örökkévalóság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése