Grafikák


"A nyolcadik osztály elvégzése után jelentkeztem a Képzőművészeti Szakközépbe, melynek patinás falai közé kettes matematika osztályzatom miatt nem nyertem felvételt, noha az igazgató - Fekete György, aki később az Antall-kormány alatt államtitkárként csillogtatta páratlan tehetségét -, is elismerte, hogy kiválóan rajzolok, de, hogy idézzem saját szavait: „A rajzot, azt kérem, beleverjük a tanulókba, de a matekkal itt nekem ne bukdácsoljon senki!”  (Előszóféle: Hogyan pukkasszunk liberálisokat? 2001)

Nos, a fentebb olvasható idézet is megmutatja, miért választottam élethivatásnak a képzőművészet helyett az írást. Ám, ha az emberben bujkál valami, előbb-utóbb kénytelen a felszínre törni. Elfojtott képzőművészeti ambícióimat így a saját köteteim illusztrálásával vezetem le. Ami már csak abból a szempontból is előnyös, hogy így meg tudtam teremteni egy egységes képi-szövegi világot. Az alábbiakban az elmúlt évtizedek alkotásaiból válogattam - időrendben.Tusrajz 1995-ből. (Később felhasználtam illusztrációnak a "Pitiáner világ" c. elbeszéléshez.

 

Egyik legkorábbi, épségben maradt mű. 1992-es munka. Eredetileg Stanislaw Lem novellája, A léboló (a lét boldog szemlélője - Murányi Beatrix fordítása) ihlette, aztán végül évtizedekkel később a Rebellió kötet címlapjára került. Utólag visszagondolva, nem is igazán odaillő módon. Ha lesz még új kiadás - az egyetlen regényem, amit komolyan át kell dolgoznom - nem ez a rajz lesz a fedőlapján.


 Tusrajz, 1995. Szintén egy korai munka. Később egy humoreszk illusztrációja lett a "Harcra fel!" kötetben, 2011-ben...


Szintúgy egy 1995-ös tusrajz. Jól tükrözi az akkori zaklatottabb, útkeresőbb periódusomat. A Forradalmi ostobaságok versenye novelláskötetnél felmerült, hogy felhasználom illusztrációnak a "Ki fog jelezni?" c. elbeszéléshez, de aztán elvetettem az ötletet. 


Egy 1996-ból származó munka. Évtizedekkel később a Keskeny Károly élete és kora regény fedőlapjához használtam fel 2012-ben. A rajz teljes mértékben illik az irodalmi alakhoz.


 "Az utolsó huszár". Akár ez is lehetne a címe ennek a 96-os rajznak. Később kötetborítónak szántam, de valahogy másképp alakult.


Illusztráció az "Üldözés az éjszakában" c. elbeszéléshez. Tusrajz, 2009.


Illusztráció a "Casanova, avagy a profizmus csapdájában" c. fejezethez. (Tusrajz, 2009.)

Sápi, a házmester. (Sápi - valóságos személy, de a teljes nevére nem emlékszem gyermekkoromból, csak az atlétájára, meg a tekintetére - több írásomban is előfordul. Tusrajz, 2009.)Szilvásy György karikatúrája. A "Czímeres ökrök panoptikuma" kötet egyik remekbe sikerült illusztrációja. (Tusrajz, 2011.)


Műller Péter Sziámi karikatúrája. Szintúgy a Czímeres ökrök panoptikuma kötetből.


Demszky Gábor karikatúrája. Ugyanazon kötetből. Tusrajz, 2011. (Őrá még talán emlékszik valaki, ellentétben mondjuk a Szilvásyval...)


Petri György karikatúrája. Megtekinthető a "Czímeres ökrök panoptikuma" kötetben. (tusrajz, 2008)


Molnár miniszter úr karikatúrája a "Czímeres ökrök panoptikuma" kötetből, Tusrajz, 2010. "Ez egy név?" Így hangzik az írás címe, ami már csak azért is talákó, mert most, évekkel később, amikor ezt a szöveget fogalmazom,  képtelen vagyok felidézni az illető teljes nevét.


"Hogyan viselkedjünk nemzeti ünnepeken?" Illusztráció a Harcra fel! c. kötetből (2011)

Illusztráció a "Dicsfény" c. humoros elbeszéléshez. A történetben megörökített ellenőrös eset valóban megtörtént. Alig kellett színeznem rajta valamit. Tusrajz, 2011.


"Jelentés a kirekesztés földjéről". Illusztráció a "Harcra fel" c. kötetből. (2011.)


Illusztráció "A meghiúsult adásvétel" című fejezethez, a "Keskeny Károly élete és kora" c. kötetből. Tusrajz, 2012.


'A mester". Illusztráció a "Keskeny Károly élete és kora" c regényhez. Molnár Balázs (Joe bácsi), akiről a Mester figuráját mintáztam nagyjából tényleg olyan volt - Isten nyugosztalja szegényt - ahogy leábrázoltam. Persze, túloztam itt-ott. De volt, amit bele sem építettem, pedig felmerült. Emlékszem, híres esete volt, amikor utazott távolsági busszal valahová, és egy idős asszonyságot udvariasan felsegített a járműre, aki sok kosarával gyámoltalanul téblábolt. A néni megköszönte, majd végigmérte őt, s a kopasz feje búbját, meg előzékeny modorát látva megkérdezte: "Elnézést fiatalember, Ön pap?" Mire Joe bácsi:  "Nem kérem, bőrfejű vagyok!"


Illusztráció a "Keskeny Károly élete és kora" c. kötethez. Tusrajz, 2012.


"A Popsi nagybácsikája". Illusztráció a "Keskeny Károly élete és kora" c. regényhez. A szóban forgó elbeszélés volt az első, ami elkészült a Keskeny regényből...


Illusztráció a "Bűn és bűnhődés" c. fejezethez ugyanabból a kötetből.


"Az előnyös csere". Tusrajz, 2012.Illusztráció "A komédiás" c. novellához, a "Forradalmi ostobaságok versenye" kötetből. (Tusrajz, 2013.)


Felvilágosodás (Tusrajz, 2013)


Illusztráció a "Felolvasóest" c. elbeszéléshez a "Forradalmi ostobaságok versenye" c. kötetből, 2013.