2010. július 12., hétfő

Legendák - avagy létezik-e Esterházy-olvasó?


 
(Pozsonyi Ádám karikatúrája)

Az élet attól szép, hogy léteznek legendák. Komoly helyeken, mint például a Magyar Birodalom ilyen legendák éltek, mint a híres ál-Petőfi, aki a fegyverletétel után bolyongott a rónán, és ingyen koszton élt a vers és hazaszerető népeknél, vagy Borisz, a trónkövetelő, ki Kálmán királyunk fiának vallotta magát, és erre hivatkozva dúlta a végeket, de említhetném akár Csaba királyfit is, kit a székely azóta is vár ott a keleti gyepűn.
(Piti országokban persze csak ilyen legendák élnek, mint a Lochnessi szörny, a Téli palota ostroma, vagy a h… hú, hát, most majdnem mondtam valamit)
 
A mai magyar valóság egyik legendája az un. Esterházy-olvasó.
Ungváry Zsolt kollégámmal jöttünk épp az EMI-tábor sajtókerekasztaláról hazafelé, s míg a rekkenőben aszalódtunk, valamelyikőnk felvette. “Te olvastál Esterházyt? Végig bírtad olvasni? Egyáltalán találkoztál valaha is olyan emberrel, aki az Esterházyt valóban olvassa?” És rá kellett döbbennünk, hogy nem. Én kettőt kezdem el, Zsolt egynél elakadt, de se ő, se én, nem találkoztunk még élő, hús-vér illetővel, aki azt tényleg olvasná, végigolvasná, és még élvezné is. Gyakorlatilag őt nem szereti senki. (Jó lenne, ha ezt a következő Fidesz-kormány kultúrfunkcionáriusai is elhinnék, megértetnék, felfognák agyilag, és nem majd ők is ugyanazt a tíz futtatott hülyét favorizálnák, mint tették azt 1998-2002 között.)
“Az olvasó, aki szereti Esterházyt” ill. “Az olvasó, aki olvassa Esterházyt” Nem bizonyított, rejtélyes személyek, kiknek léte bizonytalan.

Azt mondják, néha felbukkan egy, könyvhéten, könyvpalotában, vesz egy kötetet, mert dicsérik, belekezd, majd a negyedik oldalnál ásít. És magát hibáztatja. Mert nem hiszi el, hogy valóban szar, és nem ő a hülye. De ha tévednék, kérem az olvasót, korrigáljon. 
Keressük együtt az Olvasót, ki olvassa Esterházyt! Címemre (pozsonyiadamandras@gmail.com) várom a jelentkezőket, akik olvassák, élvezik, vagy már láttak egy valódi, élő, eleven Esterházy-olvasót. S ha élvezik, kérem, fejtsék ki, hogy miért.

2 megjegyzés:

  1. Töredelmesen bevallom , hogy talán a Termelési- regényt próbáltam végigolvasni , csak egy darabig sikerült . Azóta néhányszor próbálkoztam de nem ment Tegnap épp egy zenész kollégával jutottunk ugyanerre a felismerésre. József Attila díjas költő rokonom rengeteget olvas de Esterházy neki sem sikerüt .Akkor cseppet vigasztalódtam hogy nem bennem a hiba :D

    VálaszTörlés
  2. Esterházy olvasott, az ötszázasnál azért gazdagabb szókincsű, a "bölcsességeit" régi, magyar íróktól, költőktől lebutítva plagizáló, szóf...szaporítógép volt. Kötelező volt az ELTE Tanárképzőn a Bevezetés a magyar irodalomba c. aljaskodása, de a csoportunkban nem volt, aki az első oldalak után ne vágta volna a sarokba. Akkor még voltak normális "bőcsész" hallgatók is ELTE-szertefele.

    VálaszTörlés