2018. október 16., kedd

Hűtlenség


A hűség fogalmát sokan nem értik. Részben ezért is nem tartják be.

Miféle hűséget képvisel például az az ember, aki „Vesszen Trianon!” háttérképpel szidja a szlovákiai magyart, mert szlovák iskolába járatja gyerekét, közben meg kimegy Németországba dolgozni? De mivel ezt a fogalmat leginkább a férfi-nő viszonyrendszerben mérik, érdemes a Face­bookot böngészni. A hűség sorozatos megsértésének kincsesbányáira bukkanhat, aki ráér és unatkozik. Mesés egymás melletti elbeszélésekre és a fogalom csodás meg nem értésére bukkanhat a gyűjtő. (Mellesleg, a net nélküli világban is megvolt ez. Ha valaki folyton a szomszéd vagy a férje legjobb barátja véleményét szajkózza a társával szemben, az hűtlenség. Árulás. És valahol megcsalás is. Nem kell ehhez lefeküdni senkivel.)

Legelemibb hűtlenség a lájk. Fickó lájkolgatja a „Húsos tinilányok” című oldalt, és ha párja ideges, így szól: „De ez csak lájk.” És nem érti. De a nő sem, aki meg rommá lájkolja egy vicces, jó fej férfi oldalát. Ha a vicces, jó fej fickó nője beköveti és agyonlájkolja egy másik jó fej, vicces, fickó oldalát – az hűtlenség. (Legfőképp akkor, ha az idegen hím ugyanabba a kategóriába esik. Ha az autóversenyző nője rajongva követ egy másik autóversenyzőt.)

Ez ugyanis nem más, mint nyálcsorgatás az idegen hímre. Ahogy a nőnek a feneke, a férfinak a teljesítménye a nemiségének a része. Ha a nő lájkolgatja az idegen férfi dicsőségét, az azt jelenti, hogy „elolvadok a hímségedtől”. Ez ugyanaz, mintha a férfi bekövetné Zsuzsit, aki pucsít, ki van festve és vigyorog. Ott ő a Zsuzsi nőiességétől ájul el. Mindkettő árulás, főleg mivel nyílt, és a feleség barátnői is látják, hogy a Zoli a héten mindennap rálájkolt Zsuzsi pucsítására, a férfi haverjai meg nézik, hogy a nője napi szinten élvez egy másik férfi kisugárzásától.

„Nem tetszik a fickó, csak azért lájkolom, mert vicces!” – mondja a nő, és tán még maga is elhiszi. Míg férje, aki követi a „Húsos tinilányok” oldalt, legbelül azért tudja, hogy amit csinál, az hűtlenség.

(Kontuly Béla /1904-1983/ festménye)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése